Over Huis van Vreugde

Stichting Huis van Vreugde is opgericht in 2011. Doel van de Stichting is, “Het bieden van een open huis voor ontheemde kinderen en het bieden van toekomstperspectief. Dit voor een bepaalde periode of tot ze de volwassen leeftijd hebben bereikt. Waar nodig voornoemde kinderen blijvend ondersteunen en huisvesten na het bereiken van de volwassen leeftijd. Het bieden van kwalitatief goede scholing voor de kinderen van het kindertehuis en waar mogelijk voor kinderen uit de nabije omgeving (buurt) van de school, omdat er voor zwarte kinderen bijna geen goede scholen zijn”. (citaat uit akte van st. Huis van Vreugde). Door de combinatie van een thuis te zijn voor de kinderen en het geven van onderwijs willen wij de kinderen zo goed als mogelijk helpen aan een mooie toekomst.

Stichting Huis van Vreugde onderscheid zich van de andere kindertehuizen omdat, wij de weeskinderen niet alleen een plek aanbieden om te eten en te slapen maar ook een nieuwe “Thuis” aanbieden. Brando en Lianne hebben in de zes maanden, toen ze voor een ander stichting hebben gewerkt in ZA, gemerkt dat er veel weeshuizen zijn die slaapplekken en eten aanbieden maar ze missen allemaal het “Thuis effect”. Met “Thuis effect” bedoelen we de liefde en aandacht wat een kind behoort te krijgen van zijn/haar ouders zoals:

  • Vragen hoe het was op school
  • Helpen met huiswerk
  • Leren wat goed en fout is
  • Samen eten, drinken, spelletjes doen en dergelijke

Dit is voor ons ook het belangrijkste in al onze kindertehuizen dat ze allemaal het “Thuis effect” hebben. Naast het “Thuis effect” maken we er ook een punt van om kwalitatief goede scholing voor de kinderen van het kindertehuis en waar mogelijk voor kinderen uit de nabije omgeving (buurt) van de school aan te bieden. De overheids scholen in Zuid-Afrika houden een slagingscijfer van 3,3 aan terwijl we in Nederland een slagingscijfer van 5,0 hebben. Helaas vinden de vervolg opleidingen in ZA een 3,3 te laag om de kinderen toe te laten. Dit houdt dus in, al heb je een “high school” diploma je kan dan toch niet verder leren. Veel werkgevers vinden het slagingscijfer ook te laag en kunnen de meeste geslaagden geen goede banen krijgen. Vandaar dan ook dat Stichting Huis van Vreugde het zo belangrijk vindt om de weeskinderen en waar mogelijk voor kinderen uit de nabije omgeving van goede scholing te voorzien. Zodat de kinderen ook weer een kans maken op een goede toekomst.

Naast dit alles probeert de stichting zoveel als mogelijk de gemeenschapen, waar we werkende zijn, te helpen. Doormiddel van werkgelegenheid te creëren, vervoer aan te bieden, adviezen te geven waar nodig, enz. enz.

 

Actueel beleidsplan

Weeshuizen

Op dit moment is stichting Huis van Vreugde bezig met het bouwen van een weeshuis in Zuid Afrika, in de provincie Kwazulu-Natal, in een dorpje genaamd Engoje. Engoje is een klein dorpje met veel armoede en weeskinderen dus, veel vraag naar hulp. De omliggende dorpen en steden zijn eigenlijk net zoals Engoje erg arm en hebben meerdere weeskinderen. Op dit moment is er een derde van de benedenverdieping gebouwd van het weeshuis en het doel dit jaar is om daar een verdieping boven op te bouwen zodat de eerste weeskinderen kunnen worden opgenomen.

Scholen

De eerste Pre-school is opgestart in het zelfde dorp als waar het weeshuis wordt gebouwd. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is Engoje erg arm en de dichtstbijzijnde Pre-school is 5 a 6 Km lopen. Dit vond stichting Huis van Vreugde wel heel ver voor kindertjes van 3 jaar oud en hebben we dus besloten om er één in Engoje te gaan beginnen. Nu blijkt het dat de vervolg scholen onze Pre-school zo goed vinden dat er ook kinderen uit andere dorpen naar onze Pre-school willen komen, alleen is vervoer daarvoor nu nog een probleem. Op dit moment zijn er 3 leerkrachten op de Pre-school en zijn er in de afgelopen jaren elk jaar ongeveer tussen de 7 a 11 "leerlingen".

Studie

Op dit moment zijn de drie leerkrachten van de Pre-school ook nog aan het verder studeren zodat ze straks ook basisschool les mogen geven en zelfs middelbaar onderwijs mogen geven. Ze volgen alle drie een thuis studie bij Unisa zodat ze ernaast gewoon les kunnen blijven geven op de Pre-school.